Sla over naar de inhoud

Van die van de kerstboom

Eigenlijk wilde ik niet vertellen wat ik dadelijk ga vertellen. Want voor het Lombokkertje het beseft, heeft hij een bijnaam waar hij nooit meer van afkomt. Als het nou een bijnaam is waar hij trots op kan zijn – zoals ‘Superman’ of ‘de leukste van Lombok’ – ja, dan zou het nog wel gaan. Maar er zijn ook zat bijnamen waar om gelachen wordt. Omdat het negatieve associaties oproept. Of omdat het niet past bij een jongen, bijvoorbeeld.

Daarom wilde ik ook eerst niet herhalen wat de verpleegkundige van het consultatiebureau zei over de houding van het Lombokkertje. Vaak ligt hij met zijn rechterhand onder zijn hoofdje. Zal hij hoofdpijn hebben, vroegen we aan de verpleegkundige. Integendeel, antwoordde zij , dat wil juist zeggen dat hij zich goed voelt.
Om ons vervolgens te laten weten hoe zo’n houding ook wel wordt genoemd.
Diva-houding.
Tja, door zo’n term word je al gauw diva genoemd, en hebben mensen het beeld van je dat je een actrice of zangeres met sterallures bent.
Dus daarom wilde ik er ook niet over beginnen.
Maar nu besef ik dat dat diva helemaal niets met een actrice te maken heeft. Ik denk gewoon dat de verpleegkundige een paar jaar geleden in onze straat is geweest. En daar met wat straatbewoners sprak. En zij hadden het over een kerstboom die maar in de uitbouw van de huiskamer bleef staan. En over mijn vrouw en ik, die bij die kerstboom stonden terwijl we ons achterhoofd aan het krabben waren. Van buitenaf moeten we er misschien wel uitgezien hebben als twee diva’s. Maar we waren gewoon aan het denken over wat we toch met die boom zouden doen.
Dat diva wat de verpleegkundige gebruikte, sloeg dan ook vooral op ons.
Diva moet dan ook eigenlijk geschreven worden als Dieva.
Dat een verkorting is van ‘die van de kerstboom’. Want zo werden we genoemd in de straat, hoorden we later.
En dus noemde de verpleegkundige het Lombokkertje ook zo.
Alleen klopt dat niet helemaal.
Toen we bij het consultatiebureau waren, hadden we nog geen kerstboom in huis. En had het Lombokkertje nog nooit een kerstboom gezien. Dus kan hij ook niet die van de kerstboom zijn.
Hij is meer een vadieva.
Van die van de kerstboom.
Al bekt dat niet zo lekker.
Die bijnaam zal het dan ook niet worden.
Maar hoe zal hij dan in de straten van Lombok genoemd worden?
Gewoon zoals hij heet?
Of misschien heeft hij stiekem al een bijnaam. Omdat hij gewoon al zo genoemd wordt.
Hmmm ….. dat misschien kan ik hier wel weglaten.
Want ik heb het natuurlijk al heel veel over het Lombokkertje.
Maar goed, daar is niets mis mee.
Want in zo’n wijk is het een bijnaam om trots op te zijn.

Published in2011