Sla over naar de inhoud

Univers: feuilleton ‘Moord op de KUB’

Een van mijn laatste vakken die ik volgde tijdens mijn studie ‘Communicatie in Woord en Beeld’ aan de (toen nog) Katholieke Universiteit Brabant (KUB) was het practicum Audiovisuele Communicatie. Met vier andere studenten maakte ik voor dit vak de film ‘Moord op de KUB’, naar een idee van mij. Zo’n zes jaar nadat we deze film hadden gemaakt, kreeg ik een telefoontje van de hoofdredacteur van Univers, het weekblad van de universiteit. Hij had gehoord over mijn film, en vond de titel wel leuk voor een feuilleton op de achterpagina. Of ik die wilde schrijven. Natuurlijk wilde ik dat.

Om het niet te makkelijk te maken, besloot ik om niet vooruit te werken, maar een paar uur voor iedere deadline te beginnen met de aflevering van deze week. Zo zou ik de actualiteit van de universiteit in de column kunnen verwerken. Ik had echt het idee om me te laten leiden door dit nieuws. Zo erg zelfs dat ik toen ik begon geen duidelijk idee had van hoe de serie zou eindigen. Sterker nog, na het schrijven van een aflevering, wist ik nog niet waar de volgende over zou gaan. Het was in ieder geval een mooi streven. Maar natuurlijk gebeurde er rond die tijd heel weinig op de KUB. Er was iets met het onderzoeksinstituut TIAS en met studentenflats die weg moesten, maar niet genoeg om een heel feuilleton aan op te hangen. Dus verzon ik er maar een koffiejuffrouw bij, een onderzoek over virtuele economie en ten slotte toverde ik ook nog Britney Spears uit de hoge hoed. Oops __

Negen jaar later las ik het feuilleton weer terug. Ik kon duidelijk merken dat ik zelf niet wist welke kant het op zou gaan. En ik betrok er wel heel veel personen bij. Al met al was het nogal vaag, met een hoog Twin Peaks gehalte, terwijl ik daar nog nooit naar had gekeken. Maar het leest wel lekker, en er zit wel spanning in. En het einde is nog steeds mooi. Nu begrijp ik weer waarom er geen vervolg is gekomen. En het onderwerp is ook wel goed. Goed genoeg voor een film, bedenk ik me. Misschien, heel misschien zal ik er een scenario van schrijven. Wat de cirkel wel weer mooi rond maakt.

Lees hier de verschillende afleveringen
Moord op de KUB 1
Moord op de KUB 2
Moord op de KUB 3
Moord op de KUB 4
Moord op de KUB 5
Moord op de KUB 6
Moord op de KUB 7
Moord op de KUB 8
Moord op de KUB 9
Moord op de KUB 10
Moord op de KUB 11
Moord op de KUB 12
Moord op de KUB 13
Moord op de KUB 14
Moord op de KUB 15
Moord op de KUB 16
Moord op de KUB 17
Moord op de KUB 18
Moord op de KUB 19 (slot)

Published increatief schrijven