Sla over naar de inhoud

Rome is dichtbij

spaanse_trappenWoon je in Lombok en twijfel je nog wat je deze zomer gaat doen? Op vakantie gaan of thuis blijven? Dat kan allebei. Vanuit onze wijk kun je heel gemakkelijk naar Rome toe, zonder dat je ver hoeft te reizen. Het enige wat je nodig hebt, is wat fantasie.

Zet je hersens dus in de creativiteitsmodus en ga met me mee naar de Italiaanse hoofdstad. Vanuit Lombok is het zo’n 15 minuten lopen. Of 5 minuten fietsen.

Het grappige is dat als je loopt een ander deel van Rome ziet dan als je fietst. Loop je, dan zie je de Spaanse trappen. Fiets je, dan kom je terecht in het Colosseum. Nou ja, in de kelder van het Colosseum.

Laten we lopend beginnen. Op naar het station. Als je het Westplein oversteekt, moet je richting het Beatrix Theater lopen. Kijk je naar links, dan zie je daar mooie brede trappen verschijnen. Bij een beetje zonnig weer, zie je er veel mensen op zitten. Wat er erg gezellig uit ziet. Als je tussen de mensen door naar boven loopt, kom je uit op een plateau vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt op Utrecht West. De nieuwe moskee zie je pronken. De Antonius van Paduakerk. En meer van Lomboks moois. Toen ik voor de eerste keer bovenaan de trappen naar mijn stadsdeel keek, moest ik meteen aan de Spaanse trappen denken. Je kent ze misschien wel, die trappen in Rome waar zoveel toeristen en Romeinen bijkomen van al dat moois dat ze hebben gezien. Ook daar zitten altijd veel mensen. Ook daar heb je een mooi uitzicht op de stad. Vanuit de Spaanse trappen zie je bijvoorbeeld de Piazza di Spagna, de drukke winkelstraat Via dei Condotti en daarachter talrijke koepels en torens. Het Utrecht West van Rome dus.

Onder de Spaanse trappen van Utrecht is sinds juni de grootste fietsenstalling van Nederland gevestigd. Als je daar met de fiets heen gaat, lijkt het op een kelder. Vooral nadat je je fiets hebt weggezet en via de trap omhoog moet om zonlicht te zien. ’s Morgens doe je dat met veel mensen tegelijk. Allemaal werknemers die klaar zijn voor de strijd van de dag. Die zich willen bewijzen tegenover hun managers. En die willen voorkomen dat hun baas de duim omlaag doet. Ja, zo ’s morgens vroeg lijken we in die mega-fietsenkelder wel gladiatoren. En lijkt de fietsenkelder wel op de kelder van het Colosseum. Je weet wel, dat machtige Romeinse amfitheater, waar gevangenen en slaven naar boven gingen om de strijd aan te gaan met wrede Romeinen of dito beesten. Net zoals wij dus. Maar dan net ietsje anders.

Ik zei het, voor deze tekst heb je wat fantasie nodig.
Maar dan kom je ook ergens.
In één van de mooiste steden van de wereld.
Terwijl je toch er gewoon vanaf Lombok naar toe kunt lopen. En weer even makkelijk terug kunt lopen naar je wijk. Daar kun je nog even wat drinken. Onder de mensen zijn. En je kunt hen ook nog gewoon verstaan. Ideaal toch?
Stop dus met twijfelen over je vakantiebestemming. En blijf gewoon thuis.

Published in2014