Misschien vraag je je af waar de naam Hippocom vandaan komt. Als de naam zelf al niet genoeg zegt, dan doet mijn nieuwe logo dat wel. Hippocom is een samentrekking van ‘nijlpaard’ (hippo) en communicatie. Dat laatste spreekt voor zich. Maar waarom ‘nijlpaard’?
Leve het nijlpaard
Mijn liefde voor nijlpaarden begon met het liedje ‘Leve het nijlpaard’ van het Klein Orkest. Een lofzang op een dik en lui dier dat zijn eigen gang gaat en nergens mee zit. “Je hoort hem nooit klagen. Het nijlpaard heeft stijl. Hij ligt alle dagen. Met z’n kont in de nijl.” De nijlpaardadoratie werd alleen maar groter toen ik in het studentenhuis Het Nijlpaardenhuis ging wonen. Waarna ik bij verjaardagen werd overladen met nijlpaarden. Knuffels, elpees, speelgoed, etenswaren en nog veel meer.
Met dank aan Stan Polman
Toen ik niet veel later voor mezelf wilde gaan beginnen, wist ik zeker dat er in mijn bedrijfsnaam iets met nijlpaard moest komen. Maar ik kwam er niet een mooie naam. Tijdens een etentje met toenmalige Rabobank-collega’s kwam Stan Polman met Hippocom. Ik wist meteen: dat wordt het. En dat is het nog steeds. Al 20 jaar.
Nijlpaard Atiya geadopteerd
Dat mijn bedrijf 20 jaar bestond, vond ik een goede reden voor een feestje. Dat vond plaats op 26 januari in het Utrechtse ZIMIHC-theater. Voor het feest had ik veel collega’s, oud-collega’s en relaties uitgenodigd. Een paar van hen vroegen of ik nog wensen had. Tja, ik had geen idee. Totdat ik dacht aan safaripark Beekse Bergen. Daar kunnen bedrijven en liefhebbers dieren adopteren. En ook nijlpaarden. Dat zag ik wel zitten: adoptie na adoratie. Jarenlange adoratie. Ik meldde me meten aan bij Stichting Wildlife. Niet lang daarna kreeg ik het bericht dat ik het nijlpaard Atiya kon adopteren. Dat heb ik meteen gedaan. Gasten van het feest vroeg ik om geld te doneren voor Atiya. Ze hebben veel gedoneerd. En zijn misschien nu ook wel fan van dit prachtige dier.
Meer dan ‘Leve het nijlpaard’
Trouwens, ‘Leve het nijlpaard’ is niet het enige lied dat over nijlpaarden is geschreven. Zeker niet. In de hele wereld is dit dier bezongen. Ik kwam het in meer dan honderd liedjes tegen. Deze heb ik verzamelend op een Spotify-afspeellijst. Wat de naam hiervan is? Hippocompositions.