Sla over naar de inhoud

Zebrapad tegen struisvogelgedrag

Het zebrapad bij de Dommelhoef aan de Nachtegaallaan ziet er sinds zaterdag wel erg vreemd uit. Staan er op de ene helft de gebruikelijke strepen, op de andere helft staan in wit de tekst ZEBRA, met daaronder 13 november 1999. Verantwoordelijk voor dit alternatieve zebrapad is D66-raadslid Mary-Ann Schreurs. Om dat wethouder Bun er niet voor wilde zorgden dat het zebrapad over de hele weg werd doorgetrokken en daardoor veiliger werd, deed ze het zelf maar.

Al drie jaar vraagt de bewonersvereniging van De Dommelhoef aandacht voor de zebra aan de Nachtegaallaan – tegen de Parklaan aan – dat op een weghelft ontbreekt. Dit levert gevaarlijke situaties op, vooral voor bewoners van De Dommelhoef die niet goed uit de voeten kunnen. Volgens Twan Metselaars van de bewonersvereniging gebeuren er wekelijks ongelukken. “Blijkbaar moeten er eerst doden vallen, wil er iets aan gedaan worden.” “De wethouder steekt zijn kop in het zand”, zegt Schreurs. “Hij denkt dat het dan zelf wel goed komt.” Schreurs heeft geen begrip voor dit `struisvogelgedrag` over het zebrapad. Tijdens de Algemene Beschouwingen gaf ze de wethouder twee weken de tijd om orde op zaken te stellen.

Hulp
Toen dat niet gebeurde, nam Schreurs de verfkast zelf maar ter hand. Zaterdag toog zij naar de Nachtegaallaan om een zebrapad te gaan verven. Ze kreeg hulp van Paul Barts van de voetgangersvereniging en van twee leden van de bewonersvereniging van De Dommelhoef. Met zijn auto en hun rolstoelen hielden ze auto`s tegen.
In het begin leek Schreurs niet te beseffen hoe het moest: in plaats van de gebruikelijke horizontale strepen trok ze verticale. Deze lijnen bleken echter de kaders te zijn waarbinnen ze verder schilderde. Omdat het het drukste moment van de dag was, trok ze geen horizontale strepen, maar volstond ze met de letters ZEBRA en de datum.
Na afloop constateerde Schreurs tevreden hoe de eerste voetgangers gebruik maakten van het nieuwbakken zebrapad. “Het valt op, en het werkt. Dat is de hele intentie. Nu moet Bun aan de slag.”

Markering
Hoewel ze wegenverf gebruikte, besefte Schreurs dat de markering door de vele auto`s die er over rijden tijdelijk is. Hooguit een jaartje zal het houden. Maar in die tijd kan de wethouder de zaak mooi in orde brengen. En als hij het zo mooi vindt dat hij het wil laten staan? “Dan schilder ik er D66 onder. Dan is het zo weg.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Published inarchief