Sla over naar de inhoud

Mannen in de zaterdagavondrij bij de V&D

Meestal is het zaterdagavond vrij rustig in de Eindhovense binnenstad. Maar afgelopen zaterdag liepen er honderden mensen. De helft met roodgeelblauwe tassen, en de andere helft klaar om de tassen te vullen tijdens het Prijzencircus van de V&D. Het warenhuis was één van de twaalf vestigingen waar zaterdagavond het circus begon. De andere 56 V&D`s gingen zaterdag open. “We waren ook liever op zondag open geweest”, zegt bedrijfsleider C. Laurense. “Deze giga-actie is altijd in dezelfde week van het jaar. Dit jaar is er echter geen koopzondag in Eindhoven. Dat scheelt een hele omzet”, verzucht Laurense. “Overdag is er meer omzet dan `s avonds.”

Bovendien is de voorbereiding op zo`n zaterdagavond veel moeizamer, vertelt hij. “Als je zondags open bent, kun je zaterdagavond alle goederen klaar zetten.” Nu was de V&D noodgedwongen gesloten tussen 17.00 en 18.00 uur. In dat uurtje werden de honderden Prijzencircus-bordjes opgehangen en werden de in plastic verpakte goederen onthuld. Terwijl de medewerkers in dat uur alles klaarzetten, vormde zich voor de deuren al een lange rij. De rij verplaatste zich kort na de openstelling naar de diverse kassa`s. Daar stonden al snel mensen die in razend tempo de gewenste spullen bij elkaar geraapt hadden, maar ook mensen die alvast een plek in de rij innamen. Onder deze categorie bleken vooral de mannen te vallen. Zoals de heer Swinkels, die in de rij van de elektronica staat te wachten terwijl zijn vrouw shopt. Hij heeft al drie tassen vol bij zich, die hij gekocht heeft op andere afdelingen. “Ik sta continu in de rij te wachten”, zegt hij. Hij is met zijn vrouw deze avond naar het Prijzencircus gegaan omdat ze per se een kinderstoeltje wilden hebben.

De heer Bronsema wilde per se een cassette met een bestek hebben “en daarom konden we niet langer achten”, vertelt hij in een rij op de vierde etage. Hij had wel verwacht dat het zo druk zou zijn, maar toch is dit de “eerste en laatste keer”. Ook van de heer Spee hoeven “dit soort winkelactiviteiten nooit lang te duren.” Hij en zijn vrouw hebben elkaar afgelost, vertelt hij, terwijl hij uitpuft op een bankje bij de roltrap. Hij heeft drie kwartier in de rij gestaan voor hij zijn Ericsson-telefoon kon afrekenen. Spee vindt het wel erg druk, “maar we hadden vanavond toch niet veel te doen”.
Mevrouw Van Melis kwam zelfs speciaal voor deze koopavond naar Eindhoven. In haar woonplaats Helmond was de V&D zondag open, maar die is veel kleiner. Ze staat nu in de rij van de muziek-afdeling, omdat de cd`s hier afgerekend kunnen worden. De andere spullen die ze heeft gekocht – vooral kleding voor haar dochter – heeft ze betaald bij de kassa van de bovenste etage, “want daar is het nooit zo druk.” Daar waren de mannen in de rij niet opgekomen.

Bron: Eindhovens Dagblad

Published inarchief