Van 1999 tot en met 2002 was ik wijkcorrespondent van Tongelre voor het Eindhovens Dagblad. Als er iets te doen was in Tongelre – de wijk waar ik woon – dan werd ik erop uitgestuurd. Het leverde leuke ontmoetingen op, met de molenaar, de `wijkburgemeester`, de gildekoning en diverse echtparen die 50 of 60 jaar waren getrouwd. Steeds vaker werd ik ook ingezet buiten `mijn` wijk. Dit leverde vaak wat diepgaandere artikelen op. Eén van deze artikelen ging over de Collectors Fair. Lees ook over `mannen in de zaterdagavondrij`, `de grootste fan van Rik Smits`, `Zeus in de Eindhovense Jordaan` en `zebrapad tegen struisvogelgedrag`.
Eindhovens Dagblad, 24 januari 2000
De postzegels, telefoonkaarten en speelgoedautootjes ontbraken natuurlijk niet op de Collectors Fair, de internationale verzamelbeurs van afgelopen weekeinde in het Beursgebouw in Eindhoven. Maar de populariteit neemt af, terwijl andere verzamelobjecten populairder worden.
Zoals oude aandelen. In een van de twee stands met oude aandelen zit Hugo van der Molen te bladeren. Als beleggingsadviseur wilde hij een keer aan zijn broer laten zien hoe een aandeel er nou eigenlijk uitzag. Toen hij er een had gekocht, was hij verkocht. Nu heeft hij al een eigen website op internet, waarmee hij zijn verzameling snel uitbreidt.
Ook Peter Knubben heeft veel aan internet te danken. Hij mailt vooral met Australië en Duitland om zijn verzameling bij elkaar te vinden. Twee jaar geleden stapte hij over van flippo`s op surprise-eieren. Op de beurs vertelt hij achter een tafel vol hippo`s, puzzeltjes, de Australische equivalent Yowie`s en ander verrassingsspeelgoed over de eerste vereniging voor liefhebbers van verrassingseieren, die al 500 leden heeft. “Het leukste van de hobby is het openmaken. Dat zou ik wel voor de hele vereniging willen doen.” De chocola verdwijnt in de groencontainer; de verrassingen zet hij thuis neer. “Overal staan ze, maar alleen in de huiskamer niet, heb ik met mijn vrouw afgesproken.”
Huiskamer
Henno Hendriks uit Zaltbommel heeft zijn verzameling wel in zijn huiskamer hangen. En hij beseft dat sommigen al die dierenschedels best luguber vinden. “Als kind heb ik al dode beesten mee naar huis genomen”, verklaart hij zijn hobby, “en daarvan is dan de schedel overgebleven.” Op de beurs zijn schedels van koeien en stieren te zien. “Commentaar genoeg, maar handel is er weinig”, glimlacht Hendriks. Voor hem staat een merkwaardige eigen creatie. Op torso`s heeft hij schedels van katten geplakt. “Of ik die verkoop? Ja … ten minste … nog niet. Ik probeer het.”
Elders wordt er volop verkocht. Bijvoorbeeld aan een tafeltje waar een man zijn collectie Romeinse mantelspeldjes laat zien. Zeldzaam blijken die voorlopers van veiligheidsspelden niet te zijn, zegt hij. De Romeinen zijn immers overal geweest, en dat 500 jaar lang.
Specialisatie
De verzamelaar van het jaar wordt deze keer Richard Hopman uit Schoorl, die alles over het Pelikaan-vliegtuig verzamelt. Hopman had verwacht dat Jan van Kemenade met zijn verzameling over Eindovense muzikanten wel een streepje voor zou hebben. Zijn vrouw adviseerde hem een specialisatie te kiezen in plaats van alles van de luchtvaart te verzamelen. Toen hij in 1990 een oude man tegenkwam die heel enthousiast over de Pelikaan vertelde, was zijn passie daar. In zijn stand staan blikjes, foto`s, schilderijen,en poststukken die met de Pelikaan zijn bezorgd en nog veel meer. “Toen ik begon, zei iedereen dat ik zo zou zijn uitverzameld. Maar ik blijf verbaasd van wat ik nog vind.” Het leukste vindt hij het verhaal van wat er achter zit: “Van elk object heb ik opgeschreven van wie het komt en hoe ik er aan gekomen ben.”
Bron: Eindhovens Dagblad