Sla over naar de inhoud

Andere filmbeschrijvingen

Toto le Héros

24 maart 1993

TOTO LE HÉROS draait om de tienjarige Thomas: een schuchtere romanticus met een grote mond. Hij beeldt zich in dat hij Toto is, een held die in staat is tot grootse daden.
Helaas blijft hij geen tien. Hij is inmiddels oud, eenzaam opgeborgen op een kale kamer in een vies bejaardenoord. Hij denkt terug aan zijn vroegere ja¬ren, en vooral aan het jolige gezinsle¬ven uit zijn kindertijd.
Het kind moet echter volwassen worden. Thomas wordt een kwetsbare, muizi¬ge kantoorbediende met een verleden dat misschien nog wel zwaarder weegt dan het heden.
Terugdenkend aan dit verleden laat de nu bejaarde Thomas zich gretig overmeesteren door zijn jongensfantasieën, hoe hardvochtig en gewelddadig ze ook zijn.

TOTO LE HÉROS, het indrukwekkend debuut van de Belgische cineast Jaco van Dormael, is een sympathieke, melancholieke, humoristische, droevige, kortom zeer bijzondere film.

Boyz ’n the hood

28 september 1994

Op woensdag 12 oktober: ‘Boyz ’n the hood’.
Tre Style groeit op in een arme zwarte wijk in South Central Los Angeles waar een dozijn moorden per weekend ‘normaal’ is. Terwijl enkele jeugdvrienden van Tre in de misdaad zijn te¬rechtgekomen, brengt zijn vader hem discipline bij zodat hij niet in geweld vervalt. Wanneer zijn beste vriend wordt ver-moord komt hij voor een moeilijke beslissing te staan.
Alom bejubeld debuut van de toen 23-jarige John Singleton werd gemaakt voor de rellen naar aanleiding van de Rodney King-video. De film is een reactie op het harde, vaak uitzichtloze leven in Amerikaanse zwarte wijken, waar straatbendes elkaar uit frustratie en zelfhaat uitmoorden.
Met: Cuba Gooding jr., Ice Cube e.a.

Life according to Agfa

28 september 1994

Op woensdag 2 november: ‘Life according to Agfa’.
Vierentwintig uur in Barbie’s bar, een nachtcafé in Tel Aviv, genoemd naar een nabijgelegen gekkenhuis. De eigenaresse houdt er talloze minnaars op na; de barvrouw legt het leven in de kroeg vast op foto’s en probeert een criminele politieman aan zich te binden. In de kroeg verder: alcoholisten, soldaten, een pas uit het gekkenhuis ontslagen meisje, een snuivend hulpje, een cynische barpianist en twee Palestijnse koks. Een zootje ongeregeld, met elkaar verbonden door de nacht, het cynisme en het gevoel verloren te zijn.
Briljant, angstaanjagend portret van Israëlische samenleving, een samen¬leving op weg naar het einde. Een einde dat niet anders dan apocalyptisch kan zijn.

Published inarchief