Sla over naar de inhoud

Cinema Absurda

21 september 1992

Wo 7 oktober 20.00 uur
Monty Python’s The meaning of life
In bizarre sketches sloopt het complete Monty Python-team menig heilig huisje: religie, de rechterlijke macht, de medische stand, het onderwijs, het leger, consumentenbelangen, vraat- en hebzucht en natuurlijk sex. Klassiek is de scene wanneer een monsterlijk dikke man een heel restaurant volkotst waarna hij explodeert.

Wo 14 oktober 20.00 uur
Santa Sangre
Een vleugje Jeroen Bosch, een snufje Marquez maar ook Hitchcock, Bunuel en platvloerse humor in het drama van de Zuidamerikaanse circusjongen Fenix, die ziet hoe zijn vader door zijn echtgenote met zoutzuur wordt behandeld en hoe vervolgens haar beide armen door hem worden afgesneden. Door deze traumatische jeugdervaringen belandt Fenix in het gekkenhuis. Daaruit wordt hij bevrijd door zijn moeder. Met hem begint zij een bizarre revue-act. Door de critici geprezen als ‘Norman Bates in Mexico’ en ‘remake van Psycho door Bunuel’.

Wo 21 oktober 20.00 uur
The Naked gun
Krankjoreme herentoilethumor van Zucker, Abrahams en Zucker, de makers van ‘Airplanes!’ en ‘Top secret!’. Een uitzinnige komedie met Leslie Nielsen als luitenant Debrin, de stomste politie-inspecteur sinds Clouseau. Ondanks zijn geklungel weet Debrin toch een aanslag op koningin Elizabeth te verijdelen. Ondertussen treedt hij op als operazanger en honkballer, en levert hij strijd met een tropische vis.

Wo 4 november 20.00 uur
Barton Fink
De jonge toneelschrijver Barton Fink (John Turturro) wordt na zijn eerste succesje uitgenodigd om naar Hollywood te komen. Daar krijgt hij onderdak in een armoedig hotelkamertje. Daar krijgt hij geen inspiratie maar des te meer naargeestige voorvallen. Hijsluit er vriendschap met een dikke verzekeringsagent (John Goodman). Als Barton voor het eerst met een vrouw naar bed gaat verandert deze tot dan toe inktzwarte komedie in een apocalyptische thriller. In Cannes bekroond met de Gouden Palm 1991.

Wo 18 november 20.00 uur
Delicatessen
Een sadistische slager, twee ongelofelijk geobsedeerde broers en een stel vegetarische rebellen in een film die simpel en grappig is als een stripverhaal, spookachtig als een horrorfilm en aandoenlijk als een sprookje. Ieder ander woord over deze film is teveel. Je moet hem gewoon zien!

Published inarchief