Sla over naar de inhoud

Lombokkertje

Hartstikke leuk, hoor, dat Henk Westbroek hier rondliep voor zijn televisieprogramma, en rondbazuinde hoe leuk Lombok toch is. En gaaf om te weten dat Westbroek hier zijn mooiste nummers schreef. Maar ook wel weer logisch. Want tja, waar anders?

Toen ik zijn loopverslag zag op RTV Utrecht, genoot ik daar best van. Maar ik vond ook wel dat hij een half jaartje te vroeg was. Want over zes maanden – of nog minder zelfs – zou Lombok pas echt een feest voor hem zijn geweest.
Dan zou hij iets heel speciaals zijn tegengekomen. Of beter gezegd, iemand heel speciaal. Iemand waar hij zijn ogen niet van af zou kunnen houden.
Een Lombokkertje.

O ja, er lopen nu al wel Lombokkertjes rond. Van die kleine stralende jongens en meisjes. Met hun leuke lachjes, hun grappig luide stemmetjes, hun heen-en-weer-en-weer-terug-geren. Jochies en meiskes die zich in de wijk heel erg thuisvoelen. Alsof ze hier altijd al rondlopen.
En dat is ook zo, omdat ze in Lombok geboren zijn.

Het mooiste Lombokkertje moet echter nog geboren worden. Dat zal in augustus gebeuren. Dat het een gaaf exemplaar zal zijn, kan niet anders. Afgaande op de echo die we hebben gezien. En op de stralende moeder van de kleine. En op de vader die wel heel lyrisch aan het schrijven is. Ik zie papa, of mama, of samen, al rondlopen met die kinderwagen, stralend van oor tot oor. Bijna even stralend als dat Lombokkertje zelf, in die mooie wagen.

Jammer dat Westbroek er dan niet zal zijn. Jammer voor hem dan. En voor zijn programma. Het zou nog mooier zijn geweest. Maar ook wel weer goed. Goed voor Persepolis. Goed voor de paardenslager. Goed voor het Geldmuseum. En goed voor Lomboxnet. Want als ons Lombokkertje er al was geweest, waren ze er veel kariger vanaf gekomen in het programma. Hooguit een seconde of vier. De rest van de uitzending was zeker over de kleine gegaan.
Maar nu dus niet. Waardoor iedereen hier nog gewoon maandenlang kan napraten over de Lombokse helden die Westbroek interviewde.
Nog zeker vier maanden.
En dan … staan ze in de schaduw, dat staat vast. 
Voor Lombok en haar helden komt dat Lombokkertje dus eigenlijk precies op tijd.

Published in2011