Sla over naar de inhoud

Informate

Net terug van twee weken weg is het leuk om het Wijkbericht van maart 2011 te lezen. Dan weet ik meteen weer wat hier leeft. Al had ik sommige informatie liever niet willen weten. Over het toenemend aantal woninginbraken bijvoorbeeld. Andere teksten lees ik weer graag. Bijvoorbeeld het gedeelte over de Kop van Lombok. Nu vind ik de naam van deze plek nog het mooiste, maar dat verandert als de moskee en Buenos Aires er komen. Ja, Argentinië komt naar je toe, deze jaren. En het belooft mooi te worden, lees ik in het Wijkbericht. Met winkels en een grand café – al betwijfel ik of ik daar vaak kom met Kopi Susu in de buurt. Boven de winkels en dat café komen er 84 appartementen. Bij de zinnen over deze appartementen valt me iets op. Iets verdachts. Ik citeer: “Aan de zijde van de Damstraat komen drie bouwlagen, aan de zijde van het Westplein wordt het wat hoger, zes lagen.”

Wat hoger. Dat staat er echt.
Het complex wordt aan de zijde van het Westplein twee keer zo hoog als aan de zijde van de Damstraat. En waar spreekt het Wijkbericht over:
Wat hoger.
Dit is toch wel heel eufemistisch.
Ik heb geen idee wat ik daar van moet denken.
Als twee keer zoveel wordt afgedaan met ‘wat’, ga ik tegen veel dingen toch wel anders aankijken. Stel – een willekeurig voorbeeld – dat een verloskundige zegt dat de baby bij geboorte de gemiddelde lengte heeft. Wordt het geboren, blijkt het wat langer dan het gemiddelde van 51 cm.
Om precies te zijn: 102 cm.
Nou, dan kijk je toch raar op.

Ander voorbeeld.
Stel dat de politie ineens verkondigt dat het aantal inbraken in de wijk wat is gestegen. Kom je op zo’n bijeenkomst Veilig Wonen, blijkt het aantal inbraken te zijn verdubbeld. Dan ga je toch met een ander gevoel naar huis dan dat je kwam.

Of je wordt aangehouden omdat je te hard reed. “Ach”, mopper je tegen meneer agent, “dat viel toch wel mee. Ik reed maar wat te hard.” Bleek je 100 te hebben gereden in plaats van 50. Rijbewijs kwijt.

En nu komt dus het Wijkbericht met ‘wat hoger’: zes lagen in plaats van drie. Aan de ene kant kan ik me wel ergeren aan dit soort bagatellisering. Dan vrees ik dat er meer achter zit. Dat die extra lagen wel erg zullen opvallen in de toekomst. En dat het knap lelijk zal zijn, dat bouwsel. Wat een goede reden is om er zeker niet veel aandacht op te vestigen.
Als ik er meer aan denk, kan het inderdaad niet anders zijn dan dat er meer achter zit. Het is niet zozeer alles bagatelliseren, maar alles nuanceren.
En dat past weer uitstekend bij deze wijk.
Ik bedoel, bij nuance is de mensheid meer gebaat dan bij iets op de spits drijven. Zeker in een wijk als deze, waarin veel verschillende culturen en religies samen komen. Als alle Lombokkers zo nodig hun eigen speerpunten willen uitventen, en zo nodig gelijk willen hebben, zal het hier al gauw een zooitje worden. Maar als ze wat nuanceren en de informatie in de juiste mate aanbieden, blijft het goed gaan. Ja, deze informate lijkt mij vrij belangrijk. Door af en toe te nuanceren en jezelf niet te serieus te nemen, kan het hier blijven zoals het is.
Daarom passen twee woorden als ‘wat hoger’ ook eigenlijk best wel goed bij Lombok.
En ben ik best wel een beetje blij dat ik hier woon.

Published in2011