Sla over naar de inhoud

Vallende Franse sterren

Rare jongens, die Franse stervoetballers. Vooral als ze van wereldklasse zijn, zoals Michel Platini en Zinedine Zidane. Ze kunnen alles met de bal, schitteren op het EK en WK, maken hun teamgenoten betere voetballers, en ze zijn bovendien ook nog `très sympa`. En dan is er ineens dat moment. Dat onvergetelijke moment. Dat onvergeeflijke moment.

In de jaren tachtig was er Michel Platini, die zijn land in 1984 de Europese titel schonk. Prachtige vrije trappen, schitterende passes. En niet alleen tijdens het EK, maar ook als speler van Juventus, en eerder nog van Saint-Etienne. PSV-fans denken nog met schrik terug aan de afgang tegen deze Franse ploeg in november 1979, toen de Fransen onder leiding van Platini de Eindhovenaren met 6-0 afdroogden (na 5 min. was het al 3-0). Ik vond het altijd prachtig om naar Platini te kijken. Ik verheugde me dan ook de Europa Cup 1 finale van 1985. Juventus-Liverpool, wat een affiche. Platini zou gaan schitteren, zonder twijfel.
Maar dat was buiten de Liverpool-supporters gerekend. Het Heizeldrama eiste 39 doden, vooral Italianen. Maar ja, the show must go on, aldus de onmenselijke bobo`s van de UEFA. De wedstrijd begon gewoon. Van deze match herinner ik me weinig. Behalve dat Juventus een strafschop cadeau kreeg. Platini schoot hem erin. En hij juichte! 35 Juventus-supporters dood. Jippie! Honderden gewonden. Feestje! Een van de grootste voetbaldrama`s ooit. Jahoe!
Op dat moment donderde Platini van zijn voetstuk af.
En dan 21 jaar later. De nieuwe zonnekoning van het Franse voetbal speelt zijn laatste voetbalwedstrijden tijdens het WK van 2006. Na een glansrijke carrière, vol geweldige bewegingen, machtige schoten, heerlijke passes, wilde Zinedine Zidane in Duitsland voor de laatste keer zijn kunstjes laten zien. Na een aarzelend begin in de poulewedstrijden, was de Algerijnse Fransman weer onnavolgbaar. Vooral tegen Brazilië, maar soms ook tegen Spanje en Portugal. In de finale tegen Italië scoorde Zizou bijna de winnende goal. Zijn allerlaatste kunstje verpestte echter alles. Het kan best dat Materazzi iets afschuwelijks heeft gezegd, maar dat praat die kopstoot van Zidane niet goed. Absoluut niet. Ik dacht dat de sympathieke Fransman nog wel spijt zou betuigen, zou zeggen dat er even sprake was van kortsluiting, en dat hij ontzettend van zijn gedrag baalde. Dan zou ik hem nog wel in genade hem genomen. Maar wat zegt Zizou: dat hij geen spijt heeft. Ook hij valt keihard van zijn voetstuk af.
Het lijkt er wel op dat de grootste Franse voetballers hun sterrenstatus niet aan kunnen. Ik zal nieuwe sterren uit Frankrijk de komende tijd dan ook met wat meer argwaan bekijken. Als die Franck Ribery echt doorbreekt, en weet ik niet wat voor voetbalprijzen wint, zal ik niet juichen, en hem zeker niet vereren. Want hij zal vast ook wel een iets belachelijks doen. En blijkt ook deze Franse ster een aso te zijn.

Published inpre-lombok