Sla over naar de inhoud

Sasak

Een van de vakantiebestemmingen waar ik nog graag een keer naar toe wil, is het Indonesische eiland Lombok. Volgens mij is de naamgever van mijn wijk heel bijzonder. Dat kan bijna niet anders met zo’n naam. Graag wil ik daar de stranden zien, die tot de mooiste van de wereld behoren. Maar ook wil ik graag de ruige bergen beklimmen en de bijzondere dieren zien. En mijn Indonesische vrienden ontmoeten. De vrienden van de Sasak-gemeenschap. Ofwel de Kommunitas Sasak. Kortweg, KS.

De KS heeft twee Twitter-accounts. De één is @kommunitassasak. De ander is @LelakaqSasak. Dit laatste account retweette een tijdje lang automatisch alle tweets waarin #Lombok staat. En de eerste schoof dan regelmatig aan. Zo werden ook mijn tweets over mijn columns automatisch geretweet. Wat weer mijn vindbaarheid op internet bevorderde. Omdat zij zo aardig waren mijn tweets te retweeten, ben ik maar eens naar de site te gaan kijken waarnaar de accounts verwijzen: Sasak.org. Dit blijkt de officiële site te zijn van het Sasak-volk.

Dit volk woont vooral op Lombok. Er zijn in totaal 2,6 miljoen Sasakkers, wat neer komt op 85% van de bevolking van Lombok. Op Sasak.org staat informatie voor het Sasak-volk en andere bewoners van Lombok. (Als ik het goed begrepen heb. Mijn Indonesisch is niet mijn sterkste kant, en met Google Translate kom ik er ook niet altijd uit). Het doel van de site is oplossingen te bieden om het belangrijkste van Lombok te behouden: bodem, water en – het állerbelangrijkste – mensen.

KS wil verandering brengen in Lombok. Verandering is onvermijdelijk, zo staat op de site te lezen. Verandering ten goede is natuurlijk de wens van ieder individu en iedere organisatie. KS wil dit bereiken door in alle aspecten van het leven gebruik te maken van het volledige potentieel van alle mensen die op Lombok wonen.
KS wil zich vooral inzetten voor een beter onderwijs, het vergroten van het netwerk en het verstevigen van het lokale netwerk.

Op de site wordt benadrukt dat de KS niet alleen bedoeld is voor de mensen van Sasak, maar voor iedereen die zich bij Lombok betrokken voelt. Dus ook voor hen die niet tot het Sasak-volk behoren. Of die niet meer op Lombok wonen. Die op Lombok wonen maar hier niet vandaan komen. En die als toerist op Lombok waren.

Wat mij betreft kan hier nog wel een groep mensen bij: zij die in een heel ander Lombok wonen, en alleen al daardoor veel met het eiland hebben. En met de doelen van de KS. Die wil ik ook wel graag uitdragen in mijn eigen Lombok. Deze doelen zijn immers ook hier belangrijk. Hier mag het netwerk van Lombok ook wel vergroot worden, zodat nog meer mensen weten hoe gaaf het hier is. Maar dat kan alleen maar slagen als het lokale netwerk dat kan dragen. En dan het onderwijs. Dat is voor mij helemaal een belangrijk onderwerp, nu we de kleine moeten inschrijven voor de basisschool. Alles wat het onderwijs hier kan verbeteren, wil ik ondersteunen.

Graag zou ik over deze mogelijke verbeteringen in mijn eigen wijk praten met de mensen van Sasak. Misschien kunnen we elkaar motiveren. Stimuleren. Zodat we beide Lombokken beter maken. Die sessies doe ik wel het liefste bij hen. Want waar kun je beter uitrusten van het uitwisselen van ideeën op een van de mooiste stranden van de wereld?

 

————————

‘Sasak’ staat in het boek ‘Liefs uit Lombok!’. De column maakt deel uit van ‘Het Lombok Alfabet’ (naast teksten als ‘Die!’, ‘Rijen voor het Geldmuseum’ en ‘Verraad’).
Lees meer over ‘Liefs uit Lombok!

Published in2014