Sla over naar de inhoud

CD-rom met letterenluchtje

8 oktober 1995

Rabobank ontdekt nieuwe media.

Geen idee of er veel lezers een rekening bij de Rabobank hebben. Diegenen die hun geld wel laten storten op of afhalen van zo’n rekening, zullen volgend jaar iets merken. Als ze tenminste komen met een vraag. Ze zien dan hoe een baliemedewer¬ker driftig een woord intikt en nadien staart op een beeldscherm.

De Rabobank heeft de CD-rom ontdekt, en alle informatie van die bank zit op dat ene schijfje. Een schijfje met een onmiskenbaar letterenluchtje. Want maar liefst zeven van de dertien redacteuren die er aan werken, zijn afkomstig van de letterenfaculteit.

CD-rom
Begin dit jaar had het bestuur van Rabobank Nederland het idee om iets aan de informatiestructuur te doen. Veel informatie is nu versnipperd en/of niet volledig. Omdat de Rabobank een coöperatieve bank is, hebben veel banken bovendien hun eigen informatie. De kwaliteit hiervan loopt nogal uiteen bij de verschillende aangesloten banken.

Hierin moest volgens het bestuur een verandering komen. Ze maakten een communicatie-plan. De belangrijkste peilers waren een dagkrant en een CD-rom. Voor de dagkrant werden Rabobankmedewerkers geselecteerd. Voor de CD-rom selecteerde de Rabobank mensen van buitenaf. Zij kunnen met frisse blik de bestaande informatie bekijken en herschrijven.

Testdag
Via via en Adia zijn de namen van meer dan 60 jongeren bij de Rabobank terecht gekomen. Ze werden uitgenodigd voor een testdag. Een zware testdag. Het eerste gedeelte bestond uit diverse speedtesten, waarin de ‘gelukkigen’ bijvoorbeeld zo snel mogelijk een synoniem voor een woord moesten geven. Het tweede gedeelte was afgestemd op het uiteindelijke werk. Het bestond uit tien opdrachten. De ‘ongelukkigen’ moesten onder meer moeilijke woorden, zinnen, alinea’s en een problematische tekst herschrijven.

Na drie testdagen – twee in april en één in mei – bleken dertien personen geschikt als redacteur. Een vrij jong gezelschap, afkomstig van HBO Communicatie, Academie voor de Journalistiek, de lerarenopleiding en dus van letteren.

Letteren
Veel letteren-studenten klaagden over hun studie. Het zou niet veel voorstellen en niet echt tot iets leiden. Nou, dit is door de testdag wel achterhaald. Meer dan 50% van de redacteuren heeft op de KUB gestudeerd, terwijl slechts 10% van het aantal personen dat meedeed aan de testdag van deze universiteit afkwam. 50% van de ex-letterenstudenten die meedeed slaagde, terwijl slechts 20%* van het totaal een gunstig resultaat behaalde.

Herschrijven
Sommigen begonnen op 1 mei, anderen een maandje later. Na een cursus van een paar weken, konden ze beginnen. Met herschrijven.

Het klinkt makkelijker dan het is. De redacteur moet wel eerst de goede informatie te pakken krijgen. En dat valt niet mee. De informatie van produkten staat zelden bij elkaar. Van her en der moet hij de stof bij elkaar zien te schrapen.

Het is trouwens niet zomaar herschrijven. Het is herschrijven voor een beeldscherm. Dat is een aparte manier van schrijven. Op één beeldscherm kan weinig informatie. Omdat de gebruiker zo weinig mogelijk moet scrollen of pagedownen, moet de redacteur zich aan speciale regels houden. Hij moet constant weten voor wie hij schrijft en hij moet duidelijk formuleren. De tekst moet kort en bondig zijn. En vooral logisch opgebouwd zijn.

DKM’s
Bovendien moet de redacteur rekening houden met het doorklikken. Het moet mogelijk zijn om vanuit iedere tekst naar een andere tekst te gaan. Als de gebruiker over een bepaald onderwerp of produkt meer wil weten, klikt hij op een woord/aaneenschakeling woorden en dan komt hij automatisch bij het goede onderwerp uit. De redacteur moet deze hyperlinks ook aanbrengen. Of om in Rabobanktermen te spreken: hij moet DKM’s (doorklikmogelijkheden) aanbrengen.

Voortgang
Het project is nu ongeveer vijf maanden bezig. De voorheen-letterenstudenten zijn druk bezig. Christien is al aardig deskundig op het gebied van hypotheken, Suzanne op het gebied van betalingsverkeer en effecten. Danielle en Angelo weten alles van werknemerssparen en leasen. En Raymond weet van alles wat. Tenslotte proberen Erik en ik het boeltje te coördineren en de regels op te stellen.

Hoe lang dit project nog gaat duren is niet bekend. Tot januari? Tot juli? Of nog langer? Vast staat dat het project een einde heeft. Als alles opgezet is, nemen Rabobankmedewerkers het over. Daarmee neemt de Rabobank afscheid van het Raboletteren-kliekje. Een kliekje dat weggaat met veel ervaring en een goede naam voor de CV.

En dat een duidelijke stempel achterlaat op de CD-rom. Mocht je een rekening bij de Rabobank hebben, ga dan maar eens flink wat vragen, zodat je duidelijke, kernachtige informatie kunt bekijken. En heb je nog geen rekening bij die bank, dan heb je nu een goede reden om er toch maar één te openen.

*: De exacte percentages kan ik nu niet meer achterhalen. Maar wat ik wel weet is dat de letterenstudenten het goed deden.

(NB: De CD-rom is er nooit gekomen. Voordat alle informatie beschikbaar was en de verschillende Rabobank-afdelingen wilden meewerken – wat heel lang duurde – was het internet- en intranettijdperk doorgebroken.)

Published inarchief