Sla over naar de inhoud

Lekker te laat!

Mij hoor je niet meer klagen als de trein weer vertraging heeft. Mij hoor je niet meer mopperen als de trein maar niet wil vertrekken. Sterker nog, ik vind het heerlijk.

Natuurlijk praatte ik wel eens anders. Natuurlijk heb ik me ook flink geërgerd aan treinen die te laat waren. Vooral de laatste keer kon ik de NS wel wat doen. Ik wilde om uiterlijk twee uur in Amsterdam zijn. Omdat ik wat speling wilde hebben – ik ben al wat gewend met die NS – stond ik om twaalf uur al op het station van Eindhoven. Terwijl ik in de treinkaartjes-automaat een kaartje pinde, hoorde ik weer zo’n onheilsbericht. Dat de treinen naar Den Bosch niet reden vanwege werkzaamheden aan het sporen. Mopperend slenterde ik naar de bushalte. Het viel al mee dat de bus naar Den Bosch klaar stond. En dat hij nog redelijk op tijd vertrok. Maar niet ‘op tijd’ genoeg. In Den Bosch bleek de trein naar Amsterdam net vertrokken te zijn. Ik nam me voor om me niet boos te maken. Ik kon er toch niks meer aan doen. Dit voornemen sneuvelde al een paar minuten later, toen doodleuk werd omgeroepen dat de volgende trein niet zou vertrekken. Kwaad dat ik toen werd. En ik was zeker niet de enige.
Om twee uur kwam er dan eindelijk een trein. Ik had al in Amsterdam moeten zijn. Chagrijnig stapte ik er dan ook in. Anderhalf uur later stapte ik er zeer vrolijk uit. Ik vond het zelfs fijn dat de trein onderweg een half uur vertraging had opgelopen. Daardoor had ik nog langer kunnen lachen.
Want gezellig dat het was in die trein! Iedereen zat met elkaar te praten. Eerst over de perikelen met de NS. Over treinen die niet op stations stopten. Over brutale conducteurs. Over andere absurditeiten. Daarna kwamen allerlei andere onderwerpen aan bod. De kat van de één, het huisje van de ander, de oma van een derde. Stuk voor stuk leuke verhalen. Dankzij de NS zat echt iedereen op z’n praatstoel. Dankzij de NS had ik een onvergetelijke middag.
Vaak zijn treinreizen saai. Vaak zit iedereen maar voor zich uit te staren. Terwijl dat helemaal niet hoeft. Wat maakt die vertraging nou uit, als je daarna lekker een uur kunt genieten. Ik weet niet wat anderen er van zeggen, maar ik ik ga er voor!

Published inpre-lombok