Sla over naar de inhoud

Kruiwagen-denken

Een nieuwe baan, een nieuwe cursus. De docent tekende op een groot vel papier een kruiwagen. Nou ja, een kruiwagen … Het moest er voor doorgaan. Het was een zeer onstabiele kruiwagen. Dit vertelde ik ook de docent toen hij vroeg wat de eerste reactie bij zijn tekening was. De meeste van mijn nieuwe collega’s dachten hetzelfde. De kruiwagen was slecht: bouwvallig, onbruikbaar etcetera. Van de elf reacties waren er maar liefst negen negatief. En dat terwijl hij alleen gevraagd had naar een eerste indruk en niet naar een oordeel. Maar toch moest iedereen zo nodig een vervelende opmerking maken. De docent keek iedereen indringend aan. Hiermee moest je uitkijken. Vooral als je bij mensen informatie moet los peuteren. Probeer objectief te kijken, en heb niet meteen je vooroordeel klaar. Kijk uit voor negativisme. Een eerste indruk heeft invloed op je verdere denken. En het kost altijd moeite om van een slechte indruk af te komen.

Na deze wijze les ‘keek’ ik eens naar mijzelf. En ik kwam tot de conclusie dat ook mijn eerste gedachten vaak negatief waren. Bij bijna al mijn vrienden dacht ik de eerste keer dat ik hen zag: wat is door voor een watje. Om pas vervolgens na maanden door te hebben hoe aardig hij of zij eigenlijk is. Ook bij nieuwe produkten heb ik al gauw de reactie ‘Moet dit nou’, terwijl het later toch zeer handig blijkt te zijn. Ook bij vorige werkzaamheden had ik last van negatief denken. Nou ja, last. Op dat moment besefte ik niet waar ik mee bezig was, als ik teksten van anderen na keek. En ik vooral sprak over de tekortkomingen en niet over de goede eigenschappen.
Dat die cursus mijn leven heeft veranderd, is wel wat overdreven. Maar ik zal nog wel vaak denken over die tekening van een kruiwagen en mijn gedachten daarbij. Ik hoop dat het minder wordt, maar natuurlijk zal ik nog wel eens een foute eerste indruk hebben. Net als iedereen. Net als u misschien. Want toen u die titel las, vermoedde u toch eerder een belachelijk verhaal over de mentaliteit van een tuinman, dan een tekst over positief denken? Of denk ik nu weer te negatief?

Published inpre-lombok