Sla over naar de inhoud

De juiste vlag voor een toplocatie

De juiste vlag voor een toplocatie_Joost MangnusVooral als het waait ziet het er vrolijk uit. Zo’n vlag. Het brengt leven in de straat. Of bij het gebouw waar de vlag wappert. Tenminste, als de vlag nog een beetje een felle kleur heeft. Anders is een vlag eerder een teken van rouw. Of in ieder geval van gemis. Zoals tegenwoordig bij de Koninklijke Munt het geval is. Daar waar eerst gele vlaggen wapperden, zijn er nu vijf zwarte vlaggen te zien. Met in het wit de woorden ‘Muntgebouw Utrecht’. Maar het is het zwart dat overheerst. En de stemming drukt.
Ik kan me goed voorstellen dat de Koninklijke Munt rouwt om het verlies van het GeldMuseum. Waar eerst het museum was gevestigd, resteert nu een brede lange gang. Een lange, lege gang. Waar je een eurocent kan horen vallen. Sterker nog, naar verluidt weerklinkt een gevallen eurocent nog minimaal drie dagen. Verder schijnt er niets te horen te zijn. Geen voetstappen. Geen gepraat. Zeker geen gekir van blije kinderen. Tenminste, als het gebouw niet verhuurd is voor congressen, vergaderingen en evenementen. Want daar richt de Koninklijke Munt zich nu op. Dat doet ze onder de noemer ‘Muntgebouw Utrecht’. Speciaal daarvoor is een eigen site in het leven geroepen. En zijn er vlaggen gemaakt.
Zwarte vlaggen.
Nu wel toepasselijk.
Maar wat als de Koninklijke Munt uitgerouwd is? Dan moet je die zwarte vlaggen wel gaan strijken. Maar wat dan? Misschien moeten de verantwoordelijken daarvoor naar buiten. Even de Abel Tasmanbrug oversteken, en dan door naar de Antonius van Paduakerk. Bij de kruising tussen de Kanaalstraat, J.P. Coenstraat en Abel Tasmanstraat zien ze mooie, fleurige vlaggen. Die kunnen ze ook zien als ze via de Damstraat Lombok ingaan. Deze vlaggen staan aan het begin en het einde van het winkelgebied van Lombok: de Damstraat en de Kanaalstraat. In de afgelopen 5 jaar is de kleur van de vlaggen 3 keer veranderd. Hingen er eerst gele vlaggen, daarna blauwe en nu rode. De tekst is steeds hetzelfde gebleven. Maar die is dan ook ijzersterk. En dan heb ik het niet over de tekst ‘Winkelcentrum Lombok’. Want ja, dat is het nu eenmaal. En ook niet zozeer over de onderste tekst: ‘Koop op Lombok’. Op zich een overbodige tekst voor een winkelcentrum, al klinkt het wel lekker. Wat ik vooral goede tekst vind, is wat er bovenaan de vlag staat: ‘Ontdek de wereld’. Want dat doe je in de Kanaalstraat en Damstraat. De wereld ontdekken.
Al met al is de tekst van de vlag dan ook goed. En begrijp ik ook wel dat de tekst niet veranderd. Dat dat logo van de winkeliersvereniging wel beetje ouderwets aandoet, neem ik dan maar op de koop toe. En misschien past het ook wel: de Kanaalstraat en Damstraat doen soms denken aan een winkelstraat van vroeger. Met al die verschillende winkeltjes. De sfeer is in al die jaren in ieder geval gemoedelijk gebleven. Dat er wel degelijk veel te beleven is, wordt weerspiegeld door de veranderende kleuren van de vlag.
Misschien kan het Muntgebouw ook zoiets doen. Of nog vaker de kleuren van de vlag veranderen. Ieder evenement een eigen kleur. Vindt er een bruiloft plaats? Een rode vlag. Vergaderen er regelmatig financiĆ«le instellingen? Goud. De tekst ‘Muntgebouw Utrecht’ kan blijven staan. Zo presenteert dat gebouw zich immers nu. Al zou het woord ‘Utrecht’ wel wegkunnen. Want ja, iemand die de vlag ziet, weet wel in welke stad hij is. Doe anders dat ‘Utrecht’ maar kleiner. En dan ‘Muntgebouw’ wat groter. Misschien kan er bovenin en onderaan de vlag nog een goede tekst komen. Onderin stel ik voor ‘voorheen GeldMuseum’. Als eerbetoon. En bovenin: ‘Ontdek een toplocatie’. Want een toplocatie is het natuurlijk. Jammer dat je er alleen nog in komt bij een congres, vergadering of evenement. Ik zou er bijna weer een feest voor organiseren. Of wat klanten en ex-klanten uitnodigen voor een chique brainstormsessie. Maar misschien is er nog een andere manier om binnen te komen. Het zou leuk zijn als de Koninklijke Munt weer buurtbewoners uitnodigt, zoals ze ook deed in juni 2011. Toen was er een goede reden voor: het gebouw bestond 100 jaar. Nu is er een ander goede reden: het gebouw weer eens laten zien. Als de Koninklijke Munt dat kan regelen, zal ik het nooit meer hebben over het GeldMuseum. Dan zal ik alleen nog maar rondbazuinen dat ik erg blij ben dat we vlakbij de Koninklijke Munt wonen. Want hoe je het wendt of keert, het is gewoon een prachtgebouw. Op, inderdaad, een toplocatie.

Published in2014