Sla over naar de inhoud

Zondagroutine

1.
De Golff Supermarkt is weer open! Ik weet het, het heet nu de MCD-supermarkt, maar eens een Golff, altijd een Golff. Vooral als de bedrijfsleider dezelfde is. Ik ben er nog maar twee keer geweest, maar durf al gerust te zeggen dat de supermarkt de verwachtingen waar maakt. Net zoals voorheen heeft de supermarkt weer een groot assortiment, met veel speciale groenten die je elders niet zo snel vindt. Bovendien zorgen de brede gangpaden ervoor dat het daar lekker lopen is. Maar de mooi opgeknapte maar nog steeds oude vertrouwde supermarkt heeft nog een ander groot pluspunt. En dat viel me al meteen op toen ik vanaf thuis de hoek omsloeg en de supermarkt zag. Want aan de voor- en zijkant staan in grote letters de openingstijden van de supermarkt. En wat blijkt? Hij is zondag niet open.
Jippie!

2.
De meest gestructureerde persoon van de wijk zal ik nooit worden. Ik doe veel dingen hap snap en ad hoc. Boodschappen doen voor de hele week komt gewoon niet bij me op. Zelfs op zaterdag denk ik niet aan de zondag. Dus als ik die dag iets wil koken, moet ik wel boodschappen kunnen doen. En dat kan gelukkig bij de Spar, ofwel de Lombok Markt.

3.
Het hoort bij de zondagroutine: boodschappen doen bij de Spar. Onder begeleiding van zeer luidruchtige trance- en housemuziek wurm ik me door de smalle gangen van deze niet al te grote super, samen met tientallen andere Lombokkers die ook niet kunnen plannen. Iedere zondag is het weer filelopen daar. Ik zou het niet willen missen.

4.
Ken je dat? Dat je je irriteert aan iets, maar dat je het toch heel jammer zou vinden als het afgelopen zou zijn? Omdat het iets vertrouwds heeft. Of omdat het achteraf leuk is om meegemaakt te hebben. Zodat je aan je vrienden kunt vertellen dat we hier een supermarkt hebben die zondag door die herrie en de drukte zo apart is, dat je het moet meemaken om te geloven. En sommige van die vrienden gaan dan mee op een zondag, en ze kijken hun ogen uit. Wat een drukte op de dag des heren! En die muziek! Hoe kun je daar winkelen?
Omdat er gewoon niets anders open is.
Gelukkig niet.

5.
Dan heb ik toch veel minder met een andere Lombokse supermarkt. De Albert Heijn aan de Damstraat. Het lijkt wel of er iedere dag een poging wordt gedaan om het wereldrecord studenten per vierkante meter te verbeteren. Het is daar nog veel krapper dan bij de Spar. Bovendien heeft deze AH nog een minpunt: hij is zondag dicht. En tja, dan is er helemaal geen reden meer om er naar toe te gaan, vooral niet met de MCD-supermarkt haast voor de deur.

6.
Hé, nu noem ik hem toch MCD, en geen Golff.
Blijkbaar heeft de nieuwe winkel dan toch al veel indruk gemaakt, die paar keren die ik er geweest ben.
Bijna net zo veel indruk als de Spar op zondag.
Maar dan zonder lawaai en drukte.
Heerlijk dat die supermarkt om de hoek (weer) open is.

Published in2009